Jumaat, 19 Mac 2010

mari berbaris

ak dapat dari email bacalah, renunglah mana satu barisan kita,

~barisan di akhirat~

suatu ketika,Muaz bin Jabal r.a menghadap Rasulullah saw dan bertanya kepada baginda: "wahai Rasulullah saw ,tolong huraikan kepadaku mengenai firman Allah swt - erti firmanNya : "pada sangkala ditiup, maka kamu sekalian datang berbaris-baris", (surah al-Naba")." mendengar pertanyaan ini,baginda menangis dan basah pakaian dengan ir mata. lalu menjaab: "wahai Muaz, engkau telah bertanyakan kepadaku perkara yang amat besr bahawa umatku masing-masing dengan pembawaan diri mereka sendiri." maka Rasulullah saw menyatakan setiap barisan yang sebanyak 12barisan :

barisan pertama : diiringi dari kubur dengan tidak bertangan dan berkaki. keadaaan mereka dijelaskan melalui satu seruan dari sisi Allah Yang Maha Pengasih:" mereka itu adalah orang yang sewaktu hidupnya menyakiti hati jirannya."

barisan kedua : diiringi dari kubur dalam bentuk babi hutan. datanglah suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih: " mereka itu adalah orang yang sewaktu hidupnya meringankan solatnya".

barisan ketiga : merek berbentuk keldai sedangkan perut mereka penuh dengan ular dan kalajengking. "mereka itu adalah orang yang enggan membayar zakat".

barisan keempat : diiringi dari kubur dengan keadaan darah seperti air pancutan keluar dari mulut mereka."mereka adalah orang yang berdusta di dalam jual beli. maka iniah balasannya dan tempat mereka kembali adalah neraka."

barisan ke lima : diiringi dari kubur dengan bau busuk daripada bangkai. ketika itu, Allah swt menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman di padang mahsyar. "mereka itu adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka kerana takut diketahui manusia, tetapu tidak pula rasa takut kepada Allah s.w.t.

barisan ke enam : diiringi dari kubur dengan keadaan kepala mereka terputus dari badan. "mereka adalah orang yang menjadi saksi palsu".

barisan ke tujuh : diiringi dari kubur tanpa mempunyai lidah dari mulut mereka mengalir nanah dan darah. "mereka itu adalah orang yang enggan memberi kesaksian di atas kebenaran".

barisan ke lapan : diiringi dari kubur dalam keadaan terbalik dengan kepala ke bawah dan kaki ke atas. "mereka adalah orang yang berbuat zina. maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka".

barisan ke sembilan : diiringi dari kubur dengan wajah hitam gelap dan bermata biru semetara di dalam diri mereka penuh dengan api gemuruh. "mereka adalah orang yang memakan harta anak yatim dengan cara yang tidak sepatutnya".

barisan ke sepuluh : diiringi dari kubur dalam keadaan tubuh mereka penuh dengan sopak dan kusta. "mereka adalah orang yang derhaka kepada ibu bapa mereka. maka inilah balasannya dan tempat mereka kembali adalah neraka.

barisan ke sebelas : diiringi dari kubur dalam keadaan buta mata kepala, gig mereka memanjang seperti tanduk lembu jantan, bibir mereka melebar sampai ke dada dan lidah mereka terlanjur memanjang sampai ke perut mereka dan keluar beraneka kotoran. "mereka adalah orang yang meminum arak. maka inilah balasannya dan tempat mereka kembali adalah NERAKA.

barisan ke dua belas : mereka diiringi dari kubur dengan wajah-wajah bersinar sinar laksana bulan purnama. mereka melalui titian sirat seperti kilat. maka datanglah suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih memaklumkan: "mereka adalah orang yang beramal soleh dan banyak berbuat baik. mereka menjauhi perbuatan derhaka, mereka memelihara solat lima waktu, ketika meninggal dunia keadaan mereka bertaubat, maka inilah balasannya dan tempat mereka kembali adalah ke syurga, mendapat keampunan, kasih sayang dan keredhaan Allah Yang Maha Pengasih.

1 ulasan:

  1. salam ziarah~~~~~pernah bce kt email.....hehe reference?

    BalasPadam